Sağlıklı bir vücuda giren şeker(glukoz) pankreastan salgılanan insülin hormonu tarafından alınıp enerji olarak kullanılmak üzere kaslara, karaciğere ve yağ dokularına götürülür. Şeker hastalığı, bir diğer adıyla diyabette ise çeşitli nedenlerden ötürü vücut insülin üretemez ya da çok az üretir veya üretilen insülin etkisiz kalır.
Dolayısıyla depolanmak üzere gitmesi gereken dokulara gidemeyen şeker kanda birikir ve kan şekeri seviyesi çok yükselir. Bu durum şeker hastalığına neden olmaktadır. Kanda çok biriken şeker ise başta damarlar olmak üzere vücudun her bölgesine zarar vermektedir. Bu zararlar; kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon hastalığına, böbrek hastalığına, beyin ve sinir hastalıklarına, karaciğer hastalıklarına, görme bozukluklarına, obeziteye ve daha birçok hastalığa neden olmaktadır.
Şeker hastalığı tip 1 ve tip 2 şeker hastalığı olmak üzere 2 çeşittir. Tip 1 hastalığı genelde küçük yaşlarda ortaya çıkan ve kronik bir şeker hastalığı çeşididir. Tip 1 diyabetin nedeni vücudun çok az insülin üretmesi ya da hiç üretememesidir. Tip 1 diyabetli hasta insülin iğneleri olmak zorundadır. Ya da günümüzde cilt altına takılan bir çip aracılığıyla vücuda ihtiyaç duyduğu zamanlarda otomatik olarak insülin verilmektedir. Tip 2 diyabet ise orta yaşlardan sonra genelde dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan fazla kilolar nedeniyle ortaya çıkan bir şeker hastalığıdır. Tip 2 diyabete neden olan en büyük faktör insülin direncidir. İnsülin direnci vücuttaki fazla yağlanma nedeniyle şeker depolanma dokularının insüline yanıt verememesinden dolayı ortaya çıkar.
Şeker hastalarında görülen bazı rahatsızlıklar şöyledir; sık idrara çıkma, aşırı susama, görmede bulanıklaşma, açlık krizleri, tatlı yeme krizleri, yorgunluk, halsizlik, sürekli uyuma isteği, tansiyon sıkıntıları, vb gibi. Bu sağlık problemlerini yaşayan kişilerde şeker hastalığının kontrolü gereklidir. Şeker hastalığı açlık ve tokluk kan testleriyle ve idrar testleriyle ortaya çıkmaktadır. Kandaki şeker seviyesi 200 ve üzeri olan kişilerde şeker hastalığı bulunmaktadır. Şeker hastalığı teşhisi konan hastalar uzman doktorlar tarafından kan şeker seviyesini kontrol altında tutan ilaçlar ile tedavi edilmelidir.
Şeker hastalığı bir diğer adıyla diyabet çağımızın giderek artan bir oranla en hızlı yaygınlaşan hastalıklardan önemli bir çeşididir. Şeker hastalığına her yaştan birey yakalanabilmektedir. Şeker hastalığının son dönemlerde yoğun olarak baş göstermesinin ardında yatan asıl temel neden dengesiz ve sağlıksız beslenme programına bağlı aşırı kilo alma, obezite ve şişmanlıktır. Bunun yanı sıra genetik, tansiyon hastalığı, yüksek kolesterol, ileri yaş, sporsuz ve hareketsiz yaşam, gizli şeker hastalığı gibi faktörler de şeker hastalığına neden olan faktörlerdir. Dolayısıyla şeker hastalığına yakalanmamak için her gün istikrarlı bir şekilde spor yapmalı, çok uzun süre hareketsiz kalmamalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, sigara alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulmalıdır. Buna ilaveten düzenli sağlık kontrollerinden geçilmelidir.
Şeker hastalığı için kürler arayanlara aradıklarını bulabilmelerini kolayca bulmaları için kürlerden en etkilisi olan tarçın kürünü en başta sunmak istiyorum.
Şeker hastalığı için tarçın Kürü.
Malzemeler:
1 adet kabuk tarçın
1 su bardağı su
Şeker hastalığı için tarçın kürü yapılışı: bu kür için ilk başta suyu cezvede kaynatın ve üzerine kabuk tarçını kırarak ekleyin kapağını kapatarak yaklaşık 5 dakika kadar demlenmeye bırakın. Kabuk tarçını önceden kırarak bol suda yıkayın çünkü mantarlanma yaşanmış olabilir.
Şeker hastalığı için Beyaz lahana kürü:
Malzemeler:
5 tane beyaz lahana yaprağı
1/2 litre su
Şeker hastalığı için beyaz lahana kürü yapılışı:
Kürü yaparken önce suyu tencerede kaynatın, kaynamaya başladıktan sonra 5 adet lahana yaprağını içine katın, kapağını kapatarak 15 dakika yaprakları haşlayın. Elde ettiğiniz karışımı süzerek içmeye hazır hale getirmek için soğumaya alın.
Hazırladığınız beyaz lahana kürünü her sabah ve akşam aç karnına 2 bardak için.
Bu kürü içerken günlük olarak hazırlamanız gerekmektedir. Ayrıca mutlaka kür için beyaz yaprakları olan lahanayı kullanın.
Şeker Hastalığı İçin Karahindiba Kökü Kürü:
Malzemeler:
Yabani karahindiba Kökü
100 gr zeytinyağı
Yabani karahindiba bitkisini zeytinyağında yaklaşık olarak 2 gün kadar bekletin. Elde ettiğiniz bu kürü ılıtın ve her sabah- akşam yatmadan önce, aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketin.
Şeker Hastalığı İçin Enginar Yaprağı Kürü:
Malzemeler:
200 gr. su
5 gr kurutulmuş enginar yaprağı
Yapılışı: Diğer kürlerde olduğu gibi kaynatmış olduğunuz suya enginar yapraklarını ekleyin ve 5 dakika demlemeye bırakın. Ardından elde ettiğiniz kürü süzerek soğutun. Soğuyan kürü her kullandığınızda taze olarak yapın ve tüketin. Bu kürü düzenli olarak 3 hafta boyunca kullanın.